Ποιοι Είμαστε

Πανελλήνιος Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων & Στήριξης  ΑΜΕΑ
«ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων & Στήριξης  ΑΜΕΑ «Αγάπη Για Ζωή», ιδρύθηκε το 2005 αν και η ενεργός του δράση ξεκίνησε το 2015. 

Η αφορμή της δημιουργίας του φορέα

Ήταν 23 Οκτωβρίου του 1998, ώρα 13:30 στη Λ. Αλεξάνδρας όταν ένας οδηγός τετραξονικού φορτηγού αποφάσισε χωρίς να ελέγξει, ν’ αλλάξει λωρίδα. Το αποτέλεσμα ήταν οι ρόδες του τετραξονικού να «πάρουν» από κάτω την 25χρονη Μαίρη Βάγγαλη, η οποία οδηγούσε μηχανή στο πλάι του φορτηγού. Η καταδίκη του οδηγού δεν έφερε στο ελάχιστο τη λύτρωση στην οικογένεια. Η αδερφή της, Βιβή Βάγγαλη το 2005 δημιούργησε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων & Στήρξης ΑΜΕΑ, Αγάπη για Ζωή, στη μνήμη της αδερφής της. Σκοπός του Αγάπη για Ζωή είναι η πρόληψη, η συμπαράσταση και η αρωγή σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, με σοβαρά κινητικά προβλήματα, που έχουν προκληθεί είτε από ατυχήματα, είτε από άλλους παράγοντες, καθώς επίσης και σε ενήλικες.

Το όραμα 

Το όραμα της ομάδας είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Σκοπός μας είναι η ελαχιστοποίηση τους, καθώς επίσης και οι καλύτερες οδηγικές συνθήκες στους δρόμους. Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός, χρειάζεται συστηματική εργασία για την κατάκτηση της ορθής οδηγικής παιδείας. Στην κατάκτηση εκείνη που δημιουργεί την ενσυνείδητη οδήγηση και τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ενσυνείδητων οδηγών. Με τον τρόπο αυτό στο μέλλον θα μειωθούν τα τροχαία.

Δράσεις
Εκπαιδευτικά σεμινάρια πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων

Κατόπιν συστηματικής μελέτης, καταγραφής προβλημάτων, ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων σχετιζόμενων με τη γνωσιακή & τρέχουσα πρακτική κατάσταση γύρω από την πρόληψη ενός τροχαίου ατυχήματος δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις με δυο πυλώνες. Ο ένας αφορά τη συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ενσυνείδητων οδηγών, οι οποίοι δεν θα λειτουργούν κάτω από το φόβητρο της ποινής του ΚΟΚ, αλλά υπό το λογικό αποτέλεσμα της πράξης της οδηγικής συμπεριφοράς. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την όσο το δυνατόν καλύτερη οδήγηση των ήδη ενεργών οδηγών. Οι ενήλικες θα πρέπει να ξεπεράσουν το οδηγικό λανθασμένο μοτίβο τους και να μην αποτελούν κακό πρότυπο μιμητισμού για τα παιδιά. Μέσα από διαδραστικά σεμινάρια και ερωτηματολόγια προκύπτουν συμπεράσματα προς αξιολόγηση, ανάλυση και παρέμβαση.

Σύνδεση ανακύκλωσης & κοινωνικής αρωγής

Η συλλογή και ανακύκλωση των πλαστικών πωμάτων είναι μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα καπάκια καταλήγουν στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, όπου το υλικό μετατρέπεται κατά βάση σε πλαστικά τελάρα λαϊκής. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την αγορά απλού τύπου αναπηρικού αμαξιδίου (νοσοκομειακό). Στην περίπτωση που τη συλλογή κάνουν μαθητές στα σχολεία τότε η αξία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Η νέα γενιά μαθαίνει την ανακύκλωση, την προσφορά, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μέσα από απλές πράξεις με μηδενικό κόστος. Η δράση αυτή συμβάλλει ταυτόχρονα στη μείωση του πλαστικού από το περιβάλλον, προτρέποντας και άλλους να ανακυκλώσουν με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η διαδικασία. Τα αμαξίδια δίνονται δωρεάν σε άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν οποιαδήποτε αφετηρία (τραυματισμός από τροχαίο, εγκεφαλικές βλάβες, προβλήματα εκ γενετής κ.ά.). Η αρωγή που προκύπτει χαρίζει σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια τη δυνατότητα απόκτησης ενός αμαξιδίου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει καλύτερη ποιότητα στη ζωή του ασθενούς και του ευρύτερου κύκλου του. Πολλάκις έχουμε παραδώσει αμαξίδια σε δημόσιες και κοινωνικές δομές (νοσοκομεία, ΚΑΠΗ). Στην περίπτωση που χρειαστεί ένας ειδικός μηχανισμός, ή ένα ελαφρού τύπου αμαξίδιο και το κόστος είναι μερικές χιλιάδες ευρώ, τότε οι αγορές πραγματοποιούνται είτε μέσω δωρεών από εταιρείες, ιδρύματα ή ιδιώτες ή ακόμη και από μεγάλα φιλανθρωπικά events.

Μετρήσιμα Αποτελέσματα

Στο σύνολο έχουν συγκεντρωθεί και ανακυκλωθεί περισσότερα από 183.333.150 πλαστικά καπάκια ή διαφορετικά 330 τόνοι πλαστικό. Στη δράση της ανακύκλωσης συμμετέχουν περισσότεροι από 175.000 μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων. Η συμμετοχή στην ανακύκλωση των ενηλίκων ξεπερνά τα 100.000 άτομα πανελλαδικά. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με 19 Δήμους πανελλαδικά και 33 δημόσιους φορείς. Έχουν ενημερωθεί για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων περισσότερα από 76.220 άτομα.
Έχουν παραδοθεί 185 αναπηρικά αμαξίδια και ειδικοί μηχανισμοί. Τα 157 είναι απλού τύπου και τα 28 είναι ελαφρού τύπου αμαξίδια. Οι οικογένειες που απευθύνθηκαν στο φορέα είναι ως επί το πλείστον με περισσότερους από έναν ανέργους, κατοικούν σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ κάποιες αγγίζουν το όριο της φτώχειας. Αρκετές είναι με έναν γονέα, ο οποίος καλείται να φροντίσει το παιδί του. Κάποιες οικογένειες χάνουν ένα μέλος τους από θλίψη που μετατρέπεται σε καρκίνο ή σε επιθετικό αυτοάνοσο νόσημα, λόγω των καταστάσεων. Ελάχιστες έχουν χαρακτηριστικά εγκατάλειψης του ενός γονέα.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια, η μαζική στήριξη στο έργο, έχουν ως αποτέλεσμα την ανιδιοτελή προσφορά, κάθε φορά που δωρίζεται έναν αμαξίδιο ή ένας ειδικός μηχανισμός και τέλος τη μέγιστη χαρά που λαμβάνουμε όλοι μας, όταν η καθημερινότητα των συνανθρώπων μας βελτιώνεται και αυτό αντανακλάται στο πρόσωπό τους.

Με τη συλλογή πλαστικών καπακιών, μπορούμε να προσφέρουμε ένα αμαξίδιο απλού τύπου, το οποίο αναλογεί σε έναν τόνο καπάκια με το ποσόν να ανέρχεται στα 200,00 (διακόσια) ευρώ. Στην περίπτωση όμως που έχουμε να κάνουμε με εξειδικευμένα μηχανήματα ή αμαξίδια, τότε τα ποσά που χρειάζονται για την αγορά τους ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Στην περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ζητούμενο, τότε τα χρήματα που χρειάζονται καλύπτονται από τις χορηγίες – δωρεές δεκάδων εταιρειών και ανώνυμων δωρητών.

Ο Αγάπη για Ζωή πραγματοποιεί συνεργασίες με:

α) Δήμους
β) Σχολεία
γ) Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς
δ) Εταιρείες
ε) Ιδιώτες

Πραγματοποιούνται  ημερίδες, διημερίδες, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αθλητικά μεγάλα event, διαδραστικές εκδηλώσεις και παιδικές θεατρικές παραστάσεις σε όλη την επικράτεια.

Η  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2018 στη Μεγαλόπολη με θέμα την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων του 2018 ήταν υπό την Αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων & Κέντρων για την UNESCO. Χορηγός Επικοινωνίας είναι η AEJ (Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων).
Στις νέες συνεργασίες σύμμαχοι στην προσπάθεια  ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.
Τέλος σε συνεργασία με δάσκαλο οδήγησης κάνει δωρεάν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος: η μάθηση, η κατανόηση του Κ.Ο.Κ., η σωστή και ασφαλή κυκλοφοριακή αγωγή και εν κατακλείδι η πρόληψη και αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, δάσκαλος σχολής οδηγών, παραδίδει μαθήματα στους μαθητές σχετικά με τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, τη χρησιμότητα της εφαρμογής του Κ.Ο.Κ., και τις Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος.
Διανέμονται στους μαθητές, ειδικά έντυπα, τα οποία αφορούν στις βασικές αρχές του Κ.Ο.Κ., καθώς και στη χρησιμότητα του κράνους και της ζώνης ασφαλείας. 

Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε το έργο και την δράση μας!
Λογαριασμός Eurobank:0026.0209.56.02010.36.155
IBAN:  GR3402602090000560201036155

Δ/νση: Ακτή Ποσειδώνος 38 - Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 41 01 676



Με εκτίμηση
Για τον Αγάπη για Ζωή