Πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης - O «Αγάπη για Ζωή» ήταν εκεί
Πλήθος κόσμου, περίπου 3.000 μαθητές, 250 δάσκαλοι και καθηγητές επισκέφθηκαν τις εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια «Δρόμος Ζωής» στην Κρήτη. Ο «Αγάπη για Ζωή» ήταν εκεί, με την Κατερίνα Μπαλαγούρα, υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου, να συμμετέχει από την πρώτη μέρα του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο ομιλίας: «Η ανακύκλωση πλαστικών καπακιών, η δωρεάν διάθεση αναπηρικών αμαξιδίων και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων».
Το διήμερο οδικής ασφάλειας του Δήμου Χερσονήσου (2 και 3 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.) στις Γούρνες Ηρακλείου με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Μαστοράκη, να ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στην μεγάλη προσπάθεια συστράτευσης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα οδικής συνείδησης και κουλτούρας με το «Δρόμο Ζωής» για την οδική ασφάλεια, το επιστημονικό συνέδριο και τις παράλληλες βιωματικές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η διοργάνωση του συνέδριου διοργανώθηκε από τον Δήμο Χερσονήσου σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του ΤΕΙ Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το επιστημονικό συνέδριο ήταν μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα οδικής συνείδησης και κουλτούρας, με πλούσιες παράλληλες δράσεις.
Για τα παιδιά και τους εφήβους, τροχονόμοι και επιστημονικό προσωπικό προσέφεραν θεωρητική εκπαίδευση και βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, χρήση προσομοιωτών και παιδικών οχημάτων.
Για τα παιδιά και τους εφήβους, τροχονόμοι και επιστημονικό προσωπικό προσέφεραν θεωρητική εκπαίδευση και βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, χρήση προσομοιωτών και παιδικών οχημάτων.
Εκτός από την Κατερίνα Μπαλαγούρα, περισσότεροι από πενήντα ομιλητές, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και ΜΚΟ, επαγγελματίες υγείας, στελέχη μέσων μεταφοράς και σωμάτων ασφαλείας κατέθεσαν τη δική τους οπτική σε μια προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης στα φλέγοντα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Η έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Λαγουδάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Μανόλη Θραψανιώτη και Σπύρου Δανέλλη, του προέδρου της μόνιμης - διαρκούς επιτροπής της Βουλής για την οδική ασφάλεια Γιώργου Ουρσουζίδη, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργου Τερζάκη και πλήθους δημοτικών και τοπικών συμβούλων, φορέων και πολιτών.
Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων συγκέντρωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, η εντυπωσιακή άσκηση προσομοίωσης απεγκλωβισμού σε τροχαίο συμβάν από την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ
αλλά και η βιωματική δράση/σεμινάριο, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης, με τίτλο: «Το παιδί ως επιβάτης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η ακτινογραφία του λεωφορείου, περιμένοντας στη στάση. Είσοδος και Έξοδος. Απεγκλωβισμός μαθητών από φλεγόμενο λεωφορείο».
Το πρόγραμμα της διημερίδας:
Ο δήμαρχος Χερσονήσου, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος κλείνοντας τις εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου και σημείωσε πως: «Στόχος μας αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία ήταν να αποτελέσουμε μια θετική είδηση, με αποτελέσματα και σημαντικές παρεμβάσεις, κάτι που νομίζω ότι τελικά καταφέραμε».
«Κερδίσαμε το πρώτο μεγάλο στοίχημα από την ένωση δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν εδώ και, συνακόλουθα, την προωθητική ισχύ που δίνει αυτή η ένωση στο στοίχημα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και κατ΄ επέκταση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω και τα κρητικά ΜΜΕ που με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης επικοινώνησαν «απλόχερα» το μήνυμά μας.»
Ο δήμαρχος Χερσονήσου, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στην μεγάλη προσπάθεια συστράτευσης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα οδικής συνείδησης και κουλτούρας. «Είναι υποχρέωσή μας» τόνισε «ως εκπρόσωποι της οργανωμένης πολιτείας να αναδεικνύουμε το καίριο αυτό ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα σε όσο πιο τακτά διαστήματα γίνεται. Και όταν καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά να φορούν ζώνη και κράνος, να μη μιλούν στο κινητό όταν οδηγούν και γενικά να αντιστέκονται στην παρόρμηση της ηλικίας τους να δοκιμάζουν την τύχη τους, ή καλύτερα τα όρια της λογικής οδηγώντας σαν να μην υπάρχει αύριο, τότε και η δική μας γενιά θα έχει ελπίδα. Γιατί τα ίδια τα παιδιά θα γίνουν καλοί αγωγοί οδικής συμπεριφοράς και θα αποτρέψουν τους γονείς τους, τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους από την παραβατική συμπεριφορά. Νιώθω την υποχρέωση να κάνω ειδική μνεία στους ένστολους που δουλεύουν ακούραστα με τα παιδιά πέντε ημέρες τώρα. Αστυνομικοί, τροχονόμοι, πυροσβέστες, διασώστες, σαμαρείτες και επιστημονικό προσωπικό, προσπαθούν να εντάξουν την κυκλοφοριακή αγωγή στη βιωματική διαδικασία - πάντα με τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση των δασκάλων τους - κερδίζοντας το δεύτερο και μεγαλύτερο στοίχημα, τη βιωματική εκπαίδευση όπως λέγεται για την καλλιέργεια οδικής συνείδησης».