4 Μαΐ 2022

Πώς τα πλαστικά καπάκια μετατρέπονται σε αναπηρικά αμαξίδια;

Η καχυποψία, είναι πια χαρακτηριστικό γνώρισμα των καιρών μας και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι βλέποντας τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πολλές φορές, ακούμε ή διαβάζουμε σε δημοσιεύματα: «Μα είναι αλήθεια αυτό με τα πλαστικά καπάκια; Πράγματι δίνονται αμαξίδια;», «Μα τι τα κάνουν τα καπάκια; Δεν σταμάτησε αυτή η δράση;», «Πόσα άραγε «βγάζουν» από τα πλαστικά καπάκια;», «Είναι απάτη όλο αυτό με τα πλαστικά καπάκια» και πολλά ακόμα, ας μας επιτραπεί η έκφραση, καθόλου κολακευτικά σχόλια που δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι έχουν φροντίσει για αυτό. Η δράση η οποία αφορά τα πλαστικά καπάκια, την μεταφορά τους στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης με σκοπό την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου το οποίο δωρίζουμε τόσο σε συνανθρώπους μας οι οποίοι ζουν πάνω σε ένα αμαξίδιο, είτε από τροχαίο ατύχημα είτε από διάφορες παθήσεις όσο και η κάλυψη αναγκών των κρατικών νοσοκομείων μας σε αναπηρικά αμαξίδια, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Τουλάχιστον όσο αφορά τον σύλλογο «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ».


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Πλαστικά καπάκια, φαινομενικά ευτελή αντικείμενα τα οποία μπορούν, όχι βέβαια με έναν εύκολο τρόπο, να μεταμορφωθούν σε κάτι πολύ χρήσιμο, σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Με λίγα λόγια  κάτι που θα πετάγαμε κυριολεκτικά στα σκουπίδια μπορούμε να το μεταμορφώσουμε σε ένα αμαξίδιο και να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής σε έναν άνθρωπο με οποιαδήποτε μορφή κινητικής αναπηρίας.
΄Ο,τι αναφέρουμε εδώ για την συγκεκριμένη δράση αφορά αποκλειστικά και μόνο το πως λειτουργεί ο σύλλογος «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ» μιας και μόνο για εμάς μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά. 


Τα πλαστικά καπάκια συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία από σχολεία, Δήμους, Νοσοκομεία, εταιρείες, από άλλους συλλόγους, από διάφορους φορείς και από ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν στην δράση αυτή.
Στα σημεία που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες πλαστικών καπακιών, περνάει κατά διαστήματα το φορτηγό της ανακύκλωσης και τα συλλέγει καθώς και η μεταφορική εταιρεία του κυρίου Νίκου Καλπάκη και το αναφέρουμε διότι όλες οι μεταφορικές εταιρείες που βοηθούσαν στην δράση αυτή σταμάτησαν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους που επιβαρύνονταν και φυσικά λόγω των όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Ο κύριος Καλπάκης συνεχίζει  την  μεταφορά των πλαστικών καπακιών από τα σημεία που τα παραλαμβάνει μέχρι την μεταφορά τους στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Επίσης είναι ο άνθρωπος που αποφορτίζει το γραφείο του συλλόγου μας από τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών καπακιών που συγκεντρώνονται μέσα σε αυτό και που είναι πολύ ανθυγιεινό να εργαζόμαστε μέσα σε έναν χώρο με τόσο πλαστικό . Αυτό λέγεται εθελοντική συνείδηση και ανιδιοτελή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, μία και όχι τόσο εύκολη διαδικασία. 

Επίσης, οι συνεργαζόμενοι με τον σύλλογο Δήμοι και μεγάλες εταιρείες που έχουν την δυνατότητα, πηγαίνουν απευθείας τα πλαστικά καπάκια στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης όταν συγκεντρωθεί μία μεγάλη ποσότητα. Κάποιες φορές όταν η ποσότητα δεν είναι τόσο μεγάλη τα φέρνουν στον χώρο του γραφείου μας όπως και οι περισσότεροι ιδιώτες καθώς τα σχολεία και διάφοροι φορείς κατόπιν συνεννοήσεως.
Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις θα περάσει μέλος του συλλόγου να συλλέξει τα πλαστικά καπάκια από διάφορες περιοχές στην Αττική και αυτό γίνεται γιατί είναι χρονοβόρο και οι εργασίες του συλλόγου είναι πολλές και ο χρόνος περιορισμένος.
Όταν συλλέγονται ποσότητες πλαστικών καπακιών εκτός Αττικής, σε οποιοδήποτε σημείο στην χώρα μας, τότε κάποια μεταφορική εταιρεία της εκάστοτε περιοχής κατόπιν συνεννοήσεως τα μεταφέρει χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αποθήκη της στην Αθήνα και στο συντομότερο χρονικό διάστημα περνάει το φορτηγό της ανακύκλωσης και τα περισυλλέγει.
Η διαδικασία είναι μεγάλη και αρκετά δύσκολη αφού όλη αυτή η δράση στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί θα λέγαμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον για αυτό ζητάμε την βοήθειά και την κατανόησή σας μιας και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να μαζεύουμε τα πλαστικά καπάκια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δράση αυτή. 

Τα οφέλη της δράσης αυτής είναι πολλά και σημαντικά. Γίνεται συνείδηση τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά μας η ανακύκλωση, τόσο στα πλαστικά καπάκια όσο και σε άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να προστατεύουμε το περιβάλλον και αφετέρου να προσφέρουμε με το αντίτιμο των ανακυκλώσιμων πλαστικών καπακιών ένα αναπηρικό αμαξίδιο οπουδήποτε μας ζητηθεί.
Με το αντίτιμο των πλαστικών καπακιών μπορούμε να προσφέρουμε ένα απλού τύπου αμαξίδιο, ένα νοσοκομειακό αμαξίδιο, τα ειδικού τύπου έχουν μεγάλο κόστος και ακολουθούμε άλλη διαδικασία την οποία δεν θα αναφέρουμε εδώ τώρα. 

Πώς τα πλαστικά καπάκια μετατρέπονται σε αναπηρικά αμαξίδια;
Αφού συγκεντρωθούν και παραδοθούν τα πλαστικά καπάκια στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, εκεί ζυγίζονται και αφού μας πουν το ζυγολόγιο ο σύλλογος υποχρεούται να κόψει τιμολόγιο προς την ανακύκλωση και αφού σταλεί το τιμολόγιο τότε καταθέτουν στον λογαριασμό του συλλόγου το αντίτιμο αυτών. 
Να τονίσουμε εδώ πως σε κάθε παράδοση πλαστικών καπακιών, η ανακύκλωση κρατάει το 10% του βάρους τους ως φύρα λόγω διαφόρων παραγόντων όπως είναι τα χαρτοκιβώτια, οι παλέτες, το ότι μπορεί μέσα στις σακούλες να υπάρχουν και άλλα αντικείμενα όπως π.χ. τσίγκινα καπάκια, κουτάλια, πείρουνια κλπ. 

Οπότε:
  • 1 κιλό καπάκια=0,20 λεπτά
  • 1 τόνος καπάκια=200,00 ευρώ
  • 200,00 ευρώ= ένα απλού τύπου αναπηρικό αμαξίδιο Ο ένας τόνος καπάκια αντιστοιχεί σε 80-90 σακούλες κήπου.



Τι γίνονται τα πλαστικά καπάκια όταν καταλήξουν στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης;
Ένα εύλογο ερώτημα που δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά.
Όταν τα πλαστικά καπάκια καταλήξουν στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης και αφού ζυγιστούν και τιμολογηθούν, γίνεται εκκαθάριση από άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως υπάρχουν ανάμεσα τους πριν μπουν στις μηχανές διότι αν μπει κάποιο άλλο αντικείμενο  που δεν είναι πλαστικό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφεί το μηχάνημα που τα επεξεργάζεται. Για αυτό προσέχουμε πολύ, οι σακούλες να περιέχουν μόνο πλαστικά καπάκια και όχι άλλα αντικείμενα.






Όταν εκκαθαριστούν τότε μπαίνουν σε ειδικές μηχανές και κονιορτοποιούνται, το κονιορτοποιημένο πλαστικό μπαίνει σε άλλο μηχάνημα και γίνεται πολτός και ο πολτός αυτός μπαίνει σε ειδικά καλούπια και μετατρέπονται σε πλαστικά τελάρα που τα χρησιμοποιούμε συνήθως για την μεταφορά των φρούτων και των λαχανικών. 


Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης των πλαστικών καπακιών και η μετατροπή τους σε αναπηρικά αμαξίδια.
Θα λέγαμε ότι όσο απλό ακούγεται δεν είναι σε καμία περίπτωση μία εύκολη διαδικασία αφού για να λειτουργήσει όλο αυτό σωστά θα πρέπει να εργαστούν πολλοί άνθρωποι εθελοντικά συγχρόνως. 



Κάποιοι πιο ξεκούραστα, κάποιοι άλλοι σκληρά και επίπονα, κάποιοι να τα μεταφέρουν από τα διάφορα σημεία που συγκεντρώνονται στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης με όσα συνεπάγεται αυτό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν με ανιδιοτέλεια, υπομονή, επιμονή, με πραγματική αγάπη για τα οφέλη της δράσης αυτής, προσφέροντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους, από την οικογένειά τους, από την ξεκούρασή τους, από την καθημερινότητά τους, προς όφελος των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και τους αξίζει μία καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα για την μεταφορά των πλαστικών καπακιών όταν τα φέρνετε στο γραφείο του συλλόγου.
Προσπαθήστε οι σακούλες, ιδιαιτέρως του κήπου, να μην είναι παραγεμισμένες διότι είναι δύσκολη η μεταφορά τους λόγω του μεγάλου τους βάρους, επίσης προσπαθήστε να είναι γερές έτσι ώστε να μην σκίζονται και χύνονται τα καπάκια γιατί είναι επίπονο και χρονοβόρο να τα ξαναβάλουμε σε άλλη σακούλα και να είναι όσο πιο καθαρές γίνεται  διότι σε έναν χώρο γραφείου είναι απαραίτητη η καθαριότητα όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι.


Από την δράση με τα πλαστικά καπάκια έχουν δοθεί 157 απλού τύπου αναπηρικά αμαξίδια και 28 ειδικού τύπου από χορηγίες διαφόρων εταιρειών. Επίσης από το αντίτιμο των πλαστικών καπακιών, λίγες μέρες πριν την καραντίνα λόγω του Covid-19, αγοράστηκαν και χορηγήθηκαν από τον «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ» οι πατερίτσες για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ατόμων με Ακρωτηριασμό η οποία έχει προκριθεί στο EYRO 2020 (το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί εντέλει το 2021 εξαιτίας της πανδημίας).


Η δράση λοιπόν συνεχίζεται και εν μέσω πανδημίας και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατόν παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, ευελπιστούμε στην καλύτερη δυνατή συνεργασία, στην βοήθειά και την κατανόησή σας.

Να ευχαριστήσουμε:
Την ανακύκλωση του κυρίου Καραδημήτρη για τα τόσα χρόνια συνεργασίας και που μας επέτρεψε να έχουμε φωτογραφικό υλικό των κονιορτοποιημένων πλαστικών καπακιών. 

Τον φίλο και εξαίρετο συνεργάτη από το Leroy Merlin Αεροδρομίου Μάνο Βεριβάκη, για το φωτογραφικό υλικό που μας έδωσε και που η υποδειγματική και εξαιρετική δουλειά που κάνει στην συσκευασία των πλαστικών καπακιών πριν παραδοθούν στην ανακύκλωση είναι εμφανής. 

Τον πολύ καλό μας φίλο Γιώργο Θηραίο, τον Δημήτρη Πορίχη και τον Σύνδεσμο Αμοργίνων που ειδικά εν μέσω πανδημίας  δίνουν τον ίδιο αγώνα πλάι μας.

Τον φίλο και εξαίρετο συνεργάτη Νίκο Καλπάκη και όλους όσους εργάζονται στην μεταφορική του εταιρεία για την εθελοντική, ανιδιοτελή βοήθειά του στο να παραλαμβάνονται και να μεταφέρονται τα πλαστικά καπάκια στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Χωρίς την βοήθειά του πραγματικά η δράση αυτή δεν θα είχε την ροή που έχει τώρα.

Την Mega Brokers ασφαλιστική και την αγαπητή μας κυρία Άννα Καρβούνη για την συνεχόμενη προσφορά της στο έργο μας.


Την Groupama ασφαλιστική και ιδιαιτέρως την εξαιρετική καλή φίλη Λαμπρινή Κωλέττα για την συνεχόμενη και ουσιαστική προσφορά της στο έργο και τις δράσεις του «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ».


Την ΑΝΕΚ LINES και την BLUE STAR FERRIES και ιδιαιτέρως την αξιόλογη Άννα Νικολακάκη για την δωρεάν μετακίνηση για την παράδοση των αμαξιδίων στα νησιά μας καθώς και την δωρεάν μεταφορά των πλαστικών καπακιών από τα νησιά μας στην Αθήνα. 


Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που ακούραστα συνεχίζετε να πιστεύετε και να προσφέρετε στη δράση αυτή και ιδιαιτέρως σε όλους τους μαθητές και στα παιδιά που με ζήλο και αγάπη μαζεύουν τα πλαστικά καπάκια χαρίζοντας ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ.